Denmark has stolen children from their foreigner parents

Thursday, June 28, 2007

„Luxul“ din Danemarca

O vikingă obraznică povesteşte într-un comentariu despre luxul din Danemarca. Care lux? Pentru unii acest lux există, dar nu pentru toţi, mai ales pentru străini. Ei nu sunt văzuţi cu ochi buni acolo.
Luxul există pentru cei cu foarte mulţi bani (îi întorc cu lopata) cu care nu ştiu ce să facă, pentru companiile care ştiu să ocolească fiscul, să nu plătească impozite. Pentru un om obişnuit acest lux nu există.

Credeţi că este lux pentru infirmierele care fac grevă acum pentru creşterea salariilor?

Danezilor le este frică de străini deoarece se tem că rămân fără case şi slujbe, ţinând cont că ţara lor este mică, iar numărul celor care vor să se stabilească acolo este mare.
Chiar şi ajutorul social este astfel calculat încât nu se pot face economii, conform standardelor daneze la un nivel de trai decent.

Multe fete, chiar cu studii superioare, vin din Rusia, Moldova, Ucraina, România să se angajeze ca au-pair în Danemarca. Aceasta presupune muncă specifică casei, nu numai îngrijirea copilului. Salariul este 2.500 DKK (bani de buzunar) plus masă şi casă, ceea ce nu este foarte mult. Unii se mulţumesc chiar şi cu atât.

Salariul mediu este în jur de 10.000 DKK. Unii câştigă şi mai puţin. Ce se poate face cu aceşti bani?
  • Cei mai mulţi locuiesc cu chirie, care este între 3.500 şi 6.000 DKK sau poate mai mult, în funcţie de suprafaţă, societatea de unde se închiriază şi alţi factori. Foarte puţini sunt cei care au o casă în proprietate personală.
  • Preţurile caselor pot atinge 2 mil. DKK sau mai mult. Foarte puţini îşi pot permite...
  • Consumul alimentar este aproximativ 1.500 DKK pe lună, dar poate alţii sunt mai pretenţioşi.
  • TVA-ul (moms) este 25% - în România este 19%, iar impozitul pe profit este 39% din câte ştiu.
  • Abonamentul de transport în comun (tren suburban, autobuz, metro, autobuz pe apă) este de 420 DKK pe lună, asta depinde de suburbia în care locuieşti şi ce nevoi sunt pentru a ajunge în centrul capitalei.
  • Un tuns la frizer este 100 DKK (la musulmani), iar la un salon este aprox. 200 DKK. Serviciile sunt foarte scumpe.
  • Litrul de benzină este aprox. 10 DKK/l.
  • Litrul de vin este cel puţin 30 DKK (cel mai ieftin). Tot 30 DKK este şi pachetul de ţigări.
  • Alocaţia socială pentru copiii minori este 1.000 DKK/lună, ceea ce este foarte puţin.
  • Taxele pentru automobilul personal sunt mari, de aceea mulţi trec la bicicletă, metro sau tren. Bicicleta este eficientă mai ales în Copenhaga unde ora de parcare pentru maşini este 20 DKK şi traficul intens.
  • Pentru un străin în Danemarca, de oriunde ar veni el, credeţi că este o fericire să nu ai prieteni acolo, iar cu vecinii de scară să te saluţi numai, nimic mai mult?
  • De ce credeţi că se sinucid danezii având în vedere că nivelul de trai este ridicat, nu le lipseşte nimic, au tot ce le trebuie chiar mai mult de atât. Eu chiar nu înţeleg de ce fac asta. Tot auzi la ştiri cum un tren a trecut peste un om care s-a aruncat pe şine, sau cum altul s-a aruncat de pe Domus Vista (o clădire cu vreo 20 etaje). Poate sunt bolnavi psihic...
  • Eu nu înţeleg iarăşi de ce sunt cerşetori pe scările Nørrebro Station. Vezi un blond bine făcut, înalt, puternic, cu o şapcă în faţă aşteptând mila trecătorilor. Oare, el nu primeşte ajutor social cu care Danemarca se laudă? (Românii de obicei cântă din acordeon prin staţiile de tren).
  • Mulţi danezi se îmbată cu bere. Alţii nu au unde locui. Aceasta este fericirea?
  • Danemarca este o ţară plată, fără munţi, fără râuri, fără dealuri. Nu prea e nimic de văzut acolo, decât mare şi câmpie.
  • Într-o perioadă de 1 an, cel mult 3 săptămâni este vreme excelentă pentru făcut plajă şi mers la mare. Iarna nu este zăpadă foarte multă şi nici nu este foarte frig datorită mării, dar bate vânt puternic în cea mai mare parte a anului. Ploile şi vremea închisă domină climatul acestei ţări.
  • Iarna soarele apune pe la ora 16.00 - nu e prea plăcut de stat acolo în această perioadă.

Ţinând cont de acestea, credeţi că este lux în Danemarca? Eu nu cred...

2 comments:

Anonymous said...

crezi tu asta?
mie i-mi place in danemarca si salariul este destul debun tak

Unknown said...

Asa e cand asulti de nepriceputi. Nimic mai mult. Nu mai asculta de ce zice x sau y. Jeg elsker DK !