Denmark has stolen children from their foreigner parents

Saturday, June 30, 2007

Zeii scandinavi nu jucau şah

Eram la cursul de daneză la Studieskolen. Am ajuns numai până la nivelul 4. În total sunt 6 nivele care trebuie promovate în decurs de 3 ani pentru un rezident. Cursul este plătit de stat pentru străinii care au rezidenţă, număr CPR (adică cod numeric personal), drept de şedere, adică buletin; în daneză Sygesigringskort, un card galben, care reprezintă şi asigurarea de sănătate. Adică este un serviciu extraordinar pentru străini, ei învaţă daneza gratis timp de 3 ani, la şcoală.
Acest card, cu cod de bare, este folosit şi pentru împrumutul cărţilor sau CD-urilor de la bibliotecă, tot gratis, de la un automat, alt serviciu extraordinar. Tot pe acest card este trecut şi medicul de familie, cu numărul de telefon.
Un nivel de curs de daneză durează 6 săptămâni, după care se dă un test care poate fi promovat sau nu. Dacă nu este promovat se repetă nivelul încă 6 săptămâni. Mi s-a întâmplat de două ori. Daneza este o limbă de coşmar, mai ales pentru un vorbitor de limbă de origine latină (franceza, spaniola, italiana, româna), dar nu numai.
Pe la nivelul 3 ni s-a prezentat un film de desene animate despre Odin, cel mai mare zeu scandinav. Filmul se numeşte Valhalla. Acolo se arăta cum Odin juca şah cu piese vii. Adevărul istoric este că scandinavii, pe vremea zeilor, nu jucau niciodată şah. Această artă a fost inventată de perşi, în Iran, nicidecum în Scandinavia. Ideea prezentată acolo este evident o aberaţie. Ce vor crede copiii de 5-7 ani care văd acest film? Am făcut această observaţie profesoarei care a fost de acord cu mine.
Cei care au fost la Studieskolen ştiu despre ce vorbesc, poate au văzut acest film.
În concluzie, danezii sunt nişte ignoranţi, dar dacă le spui se supără. Nu e nimeni ca ei, conform Janteloven.


No comments: